İyi bir OSGB'yi Diğerlerinden Ayıran 5 Önemli Kriter

  • Anasayfa
  • Blog
  • İyi bir OSGB'yi Diğerlerinden Ayıran 5 Önemli Kriter

İyi bir OSGB'yi Diğerlerinden Ayıran 5 Önemli Kriter

04 Şubat 2020 3128
İyi bir OSGB'yi Diğerlerinden Ayıran 5 Önemli Kriter

Kanunlarımız AB normlarına uyumlu hale getirilirken yaygın ve yeterli bir iş sağlığı ve iş güvenliği hizmetini garanti altına almak ve bunu yaparken işverenlere bu düzenlemelerden kaynaklanacak maliyet yüklerini azaltmak için, kendi İş Sağlığı ve Güvenliği Birimlerini (İSGB) kurmak yerine Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleriyle (OSGB) çalışma seçeneği getirildi.

Elbette işletmenin kendi İSGB birimini kurması herhangi bir OSGB’den hizmet almaktan daima ve her zaman daha iyi sonuç verir. Bu yüzden, bu alanda uzmanlaşmış kişiler işlerine odaklanırlar ve olup biten her şeyi izleme şansını elde ederler. İletişim gelişir ve çeşitlenir. Güvenlik ve sağlık iletişimi arttıkça kaza ve meslek hastalıkları azalır. Yönetim dilediği zaman bilgi alabilir. Anlık kararlar alınabilir. Ortaya aniden çıkan riskli durumlar daha iyi idare edilebilir. Üretim ve hizmet alanlarında devamlı bir denetim faaliyeti elde edilmiş olur.

Yine de bir OSGB ile çalışma kararı verdiyseniz ya da bundan başka bir çareniz yoksa OSGB’nizi seçerken iyi bir OSGB ile diğerlerini nasıl ayıracağınızı bilmelisiniz.

Bu yazımdan bazı meslektaşlarımın alınacak olması mümkün, ancak 'gerçekleri', kimi zaman -kendi hayrımıza olmasa bile- dile getirmek lazım. Bu, iyileşmenin başlangıcıdır.Gerçekler her zaman başarıyı sağlar.

 

1) OSGB Kurucuları iş sağlığı ve iş güvenliği alanında deneyim depolamışlardır

 

Eğer OSGB'deki kurucu irade bu temel tecrübeden yoksunsa müşterilerine insanlar yoluyla verdiği hizmeti denetlemekte ya da bu denetim mekanizmasını kurmakta zayıf kalabilir, iyiyi yetersiz olandan ayıramaz, Firmalarının şikâyetlerinin sebeplerini anlayamaz veya yetersizlik yaşayabilir. Bu alanda tecrübeli olmayan OSGB kurucuları; ancak insan kaynağı taraflarını kuvvetlendirerek, üzerinde çalışarak, sahaya çıkarak, tecrübe eksiklerini kısa zamanda kapatmalıdırlar.

 

2) İyi bir OSGB acil bir danışman talebi karşısında asla çabuk davranamaz

 

İyi bir OSGB çalışacağı kurumun iç yapısını, organizasyon kültürünü anlayabilmeli ve bu kültür ile uzlaşma içerisinde olabilecek bir danışman/hekim önermelidir.

Ayrıca OSGB, müşterisinin işkolundaki öznel tehlike ve kazaların nedensel ilişkilerini anlayıp yönetebilecek uzmanlık sunmalıdır. Makinelerin çok sayıda ve karmaşık riskler yarattığı bir yerde geçmişte sadece kimya alanı ile ilgilenmiş bir uzman zaman kaybedecektir. Ya da sıkı disiplin ve yüz yüze iletişim becerilerinin, saha sevgisinin önemli olduğu inşaat işkolunda ‘içine kapanık’ ve yüz yüze iletişimden rahatsız olan ancak masa başında başarı sağlayabilecek taşkın analitik kimliklerin başarılı olma şansı zayıftır.

OSGB'nizi seçmek için zaman ayırın, kanunun sizin için yürürlüğe girdiği tarihi beklemeyin. Hazırlık yapın, çeyizinizi biriktirin.

 

 

3) İyi bir OSGB, işe alacağı ve müşterilerine atayacağı danışmanları düzgün işe alma süreçlerinden geçirir ve yönetici özellikleri de olan bireyleri işe alır

Personellerimiz bir şirkete gittiklerinde (önceden söz verilse bile) kimi zaman işlerini yürütebilecekleri ve takım halinde çalışabilecekleri kişileri bulmakta zorluk çekiyorlar.

Personel böyle durumlarda o işletmedeki organizasyon yapısını anlamalı, çözmeli ve alınması gereken önlem ve aksiyonlarla ilgili şirketi harekete geçirebilmelidir.

O şirketin yönetimine sesini duyurabilecek yaratıcı adımlar atabilmelidir. Yılmadan ve agresif bir tutum içine girmeden, kararlılıkla hizmet vermelidir.

Zorda kaldığı durumlarda, kendi OSGB yönetiminden yardım isteyebilmeli ve konuyu şikayet olarak değil bir 'gelişme alanı' olarak söylemelidir.

 

4) İyi bir OSGB yönetimi, müşterisi ile sık sık üst seviyede iletişim kurarak kendi faaliyeti hakkında geri bildirim alır

İşlerin iyi yürümediği bir OSGB'de, anlaşma yapıldıktan sonra oyalayıcı telefon konuşmaları haricinde OSGB yönetimi ya da koordinatörünü bir daha hiç göremeyen müşteriler vardır. OSGB'nizle anlaşma yaparken sözleşmenize mutlaka OSGB koordinatörü ya da yöneticilerinin ziyaret takvimlerini eklemenizi öneriyoruz.

 

5) Her alanda olduğu gibi, bir OSGB de hem çabuk, hem kaliteli ve hem de ucuz hizmet veremez. Böyle bir OSGB'nin var olmadığını bilin

Çabuk ve kaliteli hizmet isterseniz fiyatı yüksektir. Fiyatı düşük, kaliteli bir hizmet için OSGB'nize ayarlamalar yapabilmesi ve insan kaynağını oluşturabilmesi için zaman vermelisiniz. Bütçesi düşük ve kalitesiz bir hizmet, sizi kazalara sürükler ya da gelen danışmandan memnun kalmazsınız. Hizmet kalitesi; gerek iletişiminizde, gerekse size tahsis edilen uzmanın deneyim ve işi sahiplenmesi açılarından düşüktür.

Görüştüğümüz bazı müşterilerimizin aynı OSGB'den sayısız adayı bir türlü benimseyemediklerini, sık sık değişiklik istediklerini ve bu değişikliklerin maalesef pek da fayda getirmediğini dinliyoruz.

Sizin için önemli olan ne ise onun peşine düşün. Mutlaka aradığınız özellikleri, olmazsa olmazlarınızı önce kurum içinde tartışın. Örneğin; sıkı iletişim, sizin işkolunuzda tecrübeli İSG uzmanı, genç ve bilgi yönetimindeki modern gelişmelerden haberdar, bilgisayar ile arası iyi uzmanlar, ya da tecrübeli sağduyulu, güler yüzlü tecrübeli hekim, vb. isteklerinizi aday OSGB'nizle paylaşın. Umarım tek kriteriniz fiyat değildir. Eğer tek kriteriniz fiyat ise başınızın çok ağrıyacağını, nehrin ortasında sandal değiştirmenin çok zor bir iş olacağını ve size tasarruf ettiğinizi düşündüklerinizden daha fazlasına mal olacağını şimdiden söylemek gerekmektedir.

 

Kazasız, sağlıklı günler dilerim!

Hızlı İletişim

Sorun Ve Şikayetlerinizi Bize Hızlı Bir Şekilde Bildirin

loading